08 febrero 2013

Entrevista y vídeo de Monapart

Muchas gracias a  MONAPART BARCELONA, por saber ver, escuchar y transmitir mi esencia tanto como persona, escultor y de nuestro Espacio Casamitjana 15.
Éste es el resultado.  

ANTONI YRANZO

Miércoles, 19 Diciembre 2012

L’Antoni és un artista forjat al Poblenou. Nascut i criat en un dels districtes més industrials de Barcelona, aquest mestre escultor ha estat vinculat amb el barri des de sempre.

Fill d’una família d’ebenistes ubicats al cor del Poblenou, ara ja fa un temps l’Antoni va heretar el taller del seu pare, un espai que ha marcat personal i professionalment la seva vida. Ens explica que de ben petit passava els estius a l’ebenisteria aprenent l’ofici mentre els seus amics jugaven a La Rambla. El seu, però, no és un to de ressentiment sinó més aviat de gratitud envers el llegat artístic transmès pel seu pare.

En certa manera, podríem dir que l’Antoni ha crescut de la mà del barri. L’artista va passar del disseny de mobiliari exclusiu i d’il·luminació a centrar-se en la creació d’escultures orgàniques que evoquen siluetes naturals. Una lesió a l’esquena el va obligar a reinventar-se i després de passar una etapa de convalescència, va haver de replantejar-se la seva línia de treball. Fruit d’aquesta reflexió van sorgir els Otokos, figures de metall i fusta que representen la consciència social dels individus. La passió de l’Antoni pel Poblenou és tan gran que l’ha portat a fer confluir fragments del barri en aquestes petites peces.

Trobem, per exemple, Otokos esculpits entorn a llambordes del carrer Pere IV, peces que transmeten testimonis d’una realitat històrica i social molt convulsa pel barri. La unió d’art i d’història en aquest cas, l’ha permès plasmar moments d’exaltació viscuts durant la Guerra Civil Espanyola en una mateixa peça escultòrica.

A banda d’explorar diverses línies creatives, l’Antoni també s’ha bolcat en la recuperació del taller Yranzo, un espai de producció tradicionalment artesana. Amb l’ajuda de la seva filla Elsa, ha transformat l’ebenisteria en l’Espai Casamitjana 15, un reducte que invita a la reflexió entorn a l’art i una porta per a tota mena d’esdeveniments. Paral·lelament, també s’ha adherit a la Taula de Creació, un òrgan que reivindica el Poblenou com a zona creativa i que fomenta les sinergies entre els tallers de tota la vida i els nouvinguts.

Per l’Antoni l’evolució és un fet inherent. Aquest tarannà vitalista emana d’ell i connecta amb als seus interlocutors. Estar despert, inquiet i obert a nous reptes de futur és un cànon digne d’admirar. En prenem nota, mestre.


 Més fotos :